Languages:
Magyar Angol 

BOX_HEADING_PAGE5
A ceylon tea történtete több, mint kétszáz éves múltra tekint vissza, mikor még Srí Lanka brit gyarmat volt. Az apró, könnycsepp formájú szigeten sokáig a kávétermesztés volt a domináns tevékenység. A sikeresen működő gazdálkodásnak a Hemileia Vastatrix néven ismert levél betegség vetett véget az 1860-as években. A futótűzként terjedő fertőzés végzetes pusztítást okozott az ültetvényeken. A súlyos károk átélését követően a  helyi földművesek a megélhetés forrásaként áttértek a tea termesztésre. Akkor még nem is sejtették, hogy ez a változás mekkora hírnevet fog jelenteni hazájuknak...


Az 1840-es évek hajnalán a skót származású James Taylor olvasott egy írást az akkor még Ceylon néven ismert Srí Lanka szigetéről, amiben az "Indiai-óceán gyöngye" jelzővel illették. Taylor azonnal figyelmes lett az írásban foglalt teatermesztésre vonatkozó kiváltságos lehetőségekre.
A maximalista természetű Taylor kedvet kapott megismerni a kivételes adottságokkal rendelkező szigetet. Csakhamar odautazott tanulmányozni a szemet gyönyörködtető dombvidékek tealeveleit. Kikísérletezte, hogy mely módszerekkel és milyen körülmények között lehet a lehető legjobb ízű és minőségű tealeveleket termeszteni. Rövidesen az egész szigetország alkalmazni kezdte Taylor addig nem ismert technikáját.

Ezzel bebizonyították, hogy Srí Lanka földje kivételes gazdagságot rejt magában, amelynek a teában megtestesülő ajándéka az igényes teafogyasztók örömét szolgálja.


Tudjon meg néhány érdekességet a ceylon teáról! Kattintson ide! >>>

Categories
Information